از بین روش های تغلیظ، جدایش و فرآوری مواد معدنی و در دسته روش های جدایش ثقلی، روش هوی مدیا یا واسطه سنگین با توجه به ظرفیت بالای این روش ، کاربردی و پر استفاده است.
به کار بردن محلول های سنگین به علت گران بودن و خواص دیگری از قبیل سنگین بودن، سمی بودن، قابلیت اشتعال و… در کانه آرائی و فرآوری محدودیت هایی دارد، لذا در صنعت کانه آرایی از معلق نگه داشتن ذرات بسیار ریز جامد در آب به عنوان واسطه های سنگین استفاده میکنند.
این محلول باید دارای وزن مخصوص یکنواخت و ویسکوزیته ی مناسبی باشد . برای این عملیات باید تعداد ذرات در هر نقطه از مایع یکسان باشد و جلوی رسوب ذرات نیز گرفته شود که معمولا برای جلوگیری از ته نشین شدن مقداری بنتونیت به این محلول اضافه می کنند. ویسکوزیته ی محلول که تابعی از وزن مخصوص ذرات معلق است ، به این صورت است که هر قدر وزن مخصوص ذرات معلق کم تر باشد به ازا یک وزن مخصوص معین برای محلول ، مقدار ویسکوزیته ی بیشتری خواهیم داشت. یعنی ویسکوزیته به ازای اضافه کردن مواد جامد ابتدا به صورت خطی بالا رفته پس از حد معینی بالا رفتن به شدت زیاد می شود و در این موقع مخلوط به صورت گل در می آید که این حد را ویسکوزیته ی بحرانی می گویند که برای ذرات مختلف فرق دارد . و در ادامه با استفاده از جدا کننده های مختلف این ذرات معلق در محلول جدا می شوند.
تشریح فرآیند جداسازی به روش واسطه سنگین:
در واسطه سنگین جدایش اجزاء تشکیل دهنده مواد اولیه، در یک سوسپانسیون به نام واسطه (محلول) سنگین صورت می گیرد که اختلاف وزن مخصوص اجزاء تشکیل دهنده کانی نسبت به محلول سنگین، عامل جدا شدن آنها از یکدیگر است . واسطههای سنگین با کمک مخلوط آب و دانههای ریز مواد، میتوانند پالپهایی با وزن مخصوص مورد نیاز بسازند.
-
- واسطه های متداول
مهمترین آنها فروسیلیسیوم، مانیتیت و کوارتز می باشند. فروسیلیسیوم آلیاژی از Si Fe است. در این الیاژ میزان آهن نباید از 82درصد کمتر، و میزان Si نیز نباید از 15تا 16درصد بیشتر باشد.
مزایای استفاده ازروش واسطه سنگین
روش واسطه سنگین نسبت به روشهاي ثقلی مزایائی را دارا میباشد که عبارتند از:
توانائی در جدایش دقیق،
توانائی در تغییر سریع وزن مخصوص جدایش
جداسازی به صورت پیوسته
قابلیت کاربرد در محدوده وسیعی از مواد
راحتی و آسانی در راهاندازي و قطع و توقف واحد،
پائین بودن هزینههاي جاري تعمیرات و نگهداري
ظرفیت بالا با استفاده از فضاي کم
جدایش واسطه سنگین براي هر نوع ماده معدنی قابل کاربرد خواهد بود، که بعد از خردایش مناسب اختلاف کافی در وزن مخصوص ذرات وجود داشته باشد. این فرآیند به صورت گستردهاي براي ذرات درشت به کار میرود و ذرات باید از 3 میلیمتر درشت تر باشند و اختلاف وزن مخصوص هم حداقل 1/0 باشد.
شرکت کانی صنعت پاسارگاد از بهترین شرکت های فعال در حوزه ساخت، نصب و راه اندازی واحد های دستگاه واسطه سنگین (هوی مدیا) در ایران می باشد . شما می توانید برای دیدن نمونه کار های تولید شده به صفحه ی محصول (جدا کننده سیلیکونی واسط سنگین) ما مراجعه نمایید .